Americký problém - Kalfus, Ken; Oleha, Richard; Hrach, Pavel; Juzl, Jindřich (Odeon Praha, 2007)
V Knihovně kongresu USA je kniha zařazena pode hesly: teroristické útoky 9/11, manželská krize, romány o New Yorku,což věrně charakterizuje příběh. Marshall a Joyce Harimanovi se rozvádějí: hádají se o děti, psa, byt a o peníze. Jedna z krizí vrcholí 11. září 2001. Marshall pracuje ve WTC a Joyce má letenku na osudný let. Když první letadlo narazí do jižní věže dvojčat, Joyce poskočí radostí, protože jí dojde, že manžel už musí sedět v kanceláři. Jenže jako ona nestihla svůj let, ani Marshall nestihl vyjet do 86. patra, kde pracuje, protože předtím flirtoval s učitelkou v mateřské školce. Večer oba projeví zklamané překvapení, že ten druhý přežil..
Keywords: Spoločenské romány