Angelika Markíza anjelov. 1 - Golon, Anne; Golon, Serge (Angelika, 1970)
Anjel či diabol? Záhadná a krásna Angelika nastoľuje večný ,,problém ženy". Otec ju vydáva veľmi mladú za mocného toulouského šľachtica Joffreyho de Peyrac, ,,bohatšieho a vznešenejšieho" ako mladý kráľ Ľudovít IV., Angelikin rovesník. Pozná mladá žena lásku a šťastie? To je prvý osudový otáznik. Angelika sa dozvie, že jej muž je zohyzdený, kríva a navyše jeho rozprávkové bohatstvo znepokojuje inkvizíciu, ktorá je v Languedoku ešte veľmi mocná. Angelika však spozná, že jej manžel, hoci od prírody poznačený je v skutočnosti veľký vedec, ktorý získal bohatstvo vďaka svojim objavom pri ťažbe zlatej rudy. Je to výnimočný človek, ktorý si podmaňuje ženy a popri bohatstve nadobúda aj všeobecnú úctu a vážnosť. Jeho palác Veselého poznania a ,,Škola lásky" sú pojmom v očiach vtedajšieho pokolenia, ktoré chce užívať plody života. Žiaľ, Joffrey de Peyrac popudí proti sebe závistlivcov z radov cirkvi, ako aj žiarlivého kráľa. Obvinia ho zo stykom s diablom a posielajú na hranicu... Stane si Angelika do radov anjelov ale