Anjeli a démoni - Brown, Dan 1964-; Havrila, Oto; Křižka, Emil (Bratislava IKAR, 2013)
Roberta Langdona, uznávaného harvardského odborníka na symboliku, zo zvyčajnej pohody v jeho staromládeneckom dome v Massachusetts vyruší naliehavý telefonát zo Švajčiarska. Langdon má vyriešiť pozoruhodnú záhadu ľ čo znamená symbol vypálený do hrude zavraždeného fyzika-kňaza Leonarda Vetra, ktorý spolu s adoptívnou dcérou pracoval na tajnom výskumnom projekte. Langdonove najdesivejšie obavy sa potvrdia ľ z tieňa sa vynorilo staroveké mocné bratstvo iluminátov a jeho poslaním je zničiť katolícku cirkev. Zasiahnuť ju chcú na najcitlivejšom mieste, vo Vatikáne, kde sa práve chystá konkláve a schádzajú sa najmocnejší muži kresťanstva.
Posol iluminátov ohlási, že práve tu je ukrytá bomba. Jednotlivé čriepky viac ako štyristo rokov starej skladačky pozostávajúcej z prastarých symbolov, ktorých rozlúštenie je jedinou nádejou Vatikánu na prežitie, sú roztrúsené v rôznych kútoch večného mesta ľ v zapečatených kryptách, nebezpečných katakombách, opustených katedrálach, dokonca aj v samom srdci najtajnejšej a najstráženejšej podzemnej hrobky sveta. Langdon a krásna vedkyňa Vittoria Vetrová chcú katastrofe za každú cenu zabrániť. Majú na to dostatok vedomostí i odvahy, nepriateľ však disponuje tou najnebezpečnejšou zbraňou ľ náboženským fanatizmom.
Keywords: KRIMI