Balada o Januškovi - Kubinski, Slawomir; Lubinski, S awomir (Eva, 1987)
Hlavnou hrdinkou a súčasne rozprávačkou príbehu je prostá žena, kuchárka a upratovačka. Po mužovej smrti v koncentračnom tábore sama vychováva syna Januška a hoci mu venuje všetku materinskú starostlivosť, jednako nevie zabrániť tragédii. Rekapituluje svoj život a hľadá, kde urobila chybu..