Balada o Januškovi - Kubinski, Slawomir; Lubinski, S awomir; Wlachovská, Miroslava; Rosmány, Karol; Wlachovská, Miroslava (Bratislava Smena, 1987)
Hlavnou hrdinkou a súčasne rozprávačkou príbehu je prostá žena, kuchárka a upratovačka. Po mužovej smrti v koncentračnom tábore sama vychováva syna Januška a hoci mu venuje všetku materinskú starostlivosť, jednako nevie zabrániť tragédii. Rekapituluje svoj život a hľadá, kde urobila chybu..
Ilustr. na front. a predsádkach.
Keywords: Spoločenské romány