Biely kamienok - Linde, Gunnel (Dobré slovo, 1974)
Fia Petterssonová má len mamičku. Hampus je sirota. Pod chvíľou dačo vyparatí, a preto sa so strýkom obuvníkom ustavične sťahujú. Obidve odstrkované deti, ktoré ostatný svet nechápe, zblíži biely kamienok neobyčajnej krásy. Aj Fia aj Hampus by ho chceli mať, a tak neobyčajný kamienok putuje od jedného majiteľa k druhému pravda, vždy vtedy, keď si ho jeden alebo druhý zaslúži neobyčajne smelým činom... Fia nesmie celý deň prehovoriť, i keby jej hrozilo akékoľvek nebezpečenstvo, Hampus musí odviesť slona z cirkusu a priviazať ho pani učiteľke k stožiaru na dvore... Dobrodružstvo strieda dobrodružstvo, až napokon jedného dňa sa všetko zmení... Nezmení sa iba biely kamienok neobyčajnej krásy, ktorý sa stáva symbolom ich čistého, obetavého priateľstva, symbolom odvahy..