Biely kamienok - Linde, Gunnel; Dobiášová, Helena; Kiseľová, Jana (Mladé letá Bratislava, 1974)
Fia Petterssonová má len mamičku. Hampus je sirota. Pod chvíľou dačo vyparatí, a preto sa so strýkom obuvníkom ustavične sťahujú. Obidve odstrkované deti, ktoré ostatný svet nechápe, zblíži biely kamienok neobyčajnej krásy. Aj Fia aj Hampus by ho chceli mať, a tak neobyčajný kamienok putuje od jedného majiteľa k druhému pravda, vždy vtedy, keď si ho jeden alebo druhý zaslúži neobyčajne smelým činom... Fia nesmie celý deň prehovoriť, i keby jej hrozilo akékoľvek nebezpečenstvo, Hampus musí odviesť slona z cirkusu a priviazať ho pani učiteľke k stožiaru na dvore... Dobrodružstvo strieda dobrodružstvo, až napokon jedného dňa sa všetko zmení... Nezmení sa iba biely kamienok neobyčajnej krásy, ktorý sa stáva symbolom ich čistého, obetavého priateľstva, symbolom odvahy..
Keywords: deti; Beletria nad 10 rokov