Bombi bitt a ja - Piraten, Fritiof Nilsson (Dobré slovo, 1973)
Významný švédsky prozaik zobrazuje v románe na pozadí života rázovitých postavičiek svojho rodného juhošvédskeho kraja veselé príhody skupiny chlapcov, ktorým dominuje štrnásťročný chlapec, ktorý má prezývku Bombi Bitt, o tri roky mladší vyprávač a ich kamarát Nils. Kniha je príťažlivá svojou romantikou bezstarostnej mladosti, ktorá veci iba objavuje, avšak doteraz nezaraďuje do hierarchie zábran a predsudkov.