Briga, Tri ľalie - Mattson, Olle; Kállay, Dušan; Slobodník, Dušan (Mladé letá Bratislava, 1973)
V chudobnej rybárskej dedinke, na brehu fjordu, žil malý Mickel so starou mamou, so psíkom Bobíkom a ovcou Ulrikou. Rodičov nemal. Matka umrela a otec pred ôsmimi rokmi odišiel na brige "Tri ľalie" na šíre more a viac sa nevrátil. Mickel však naňho nezabúdal a pevne veril, že otec sa raz vráti, a potom už nebude musieť znášať ústrky a posměšky, potom sa nebudú musieť báť odporného statkára Sintora, ktorý ich vyháňa z chatrného a na nič nie súceho domca. Mickel dlho nemal žiadneho priateľa. Neskôr sa spriatelil s učiteľovou dcérou Tua-Tuou a jej sa zdôveril so svojou veľkou nádejou. S Tua-Tuou prežil Mickel veľa pekných chvíľ, mnoho napínavých a dobrodružných príhod. Spolu trávili voľný čas a spolu chodievali na breh mora pozerať, či sa nezjaví loď s Mickelsovým otcom, Petrusom Mickelsonom. Či sa ho dočkali a čo všetko okolo toho prežili, to všetko sa dozviete v knižke. Napísal ju švédsky spisovateľ Olle Mattson. Kniha dostala cenu "Nils Holgersson" ako najlepšia kniha pre mládež r. 1955. Je napísaná veľmi vti
pne a jej majstrovský štýl prirovnávajú k štýlu najlepších dobrodružných kníh Stevensonových. V knihe sa dočítate o drsnom živote a o stálom boji ľudí s prírodou, s morom. Pútavou formou vám priblíži ďaleké severské kraje a povie o živote detí v malých rybárskych osadách vo Švédsku.
Pre čitateľov od 11r
Keywords: Beletria nad 10 rokov