Cosette - Hugo, Victor; Belnay, Ján; Felix, Jozef; Trojan, Jozef (Bratislava Mladé letá, 1972)
Osud opusteného dievčatka Cosette - zo začiatku veľmi smutný, lebo nie je nič smutnejšieho, ako keď dieťa trpí bezprávím - sa zmení, keď sa jej ujme otec Madeleine. Je to bývalý galejník Jean Valjean, ktorého dohnala na galeje bieda a ktorý po návrate sa stane dobrým človekom a ochrancom bedárov. Láska k Mariovi Cosettino šťastie dovŕši.
Keywords: historický román; Beletria nad 10 rokov; Beletria nad 10 rokov