Čierna žena, biela krajina - Dirie, Wris (Ikar, 2013)
Keď sa trinásťročná Waris mala vydať za oveľa staršieho muža, utiekla zo svojej vlasti ľ zo Somálska. V Londýne sa všelijako pretĺkala, príležitostne si našla rôzne zamestnania, až kým ju neobjavil renomovaný fotograf ľ a to znamenalo začiatok veľkej kariéry topmodelky. No v povrchnom svete lesku a slávy sa Waris nikdy neudomácnila. Ako malé dievča sa stala obeťou ženskej vyriezky, a práve preto sa v roku 1997 rozhodla venovať boju proti tomuto krutému rituálu, proti zmrzačovaniu ženských pohlavných orgánov. Založila nadáciu, prednášala, stala sa osobitnou veľvyslankyňou OSN.