Človeče, nezlosť sa! - Topalov, Kiril; Kmeťová-Stajková, Oľga; Koška, Ján; Štuková, Ľubica; Blažo, Pavol; Bočkayová, Klára (Bratislava Smena, 1986)
Problém nemanželských detí, sirôt žijúcich rodičov, je dnes ešte vždy veľmi aktuálny po celom svete, lebo deti sa rozumovo, telesne i psychicky môžu plne rozvíjať iba v ucelenej rodine, inak pri ich výchove vždy chýba nejaký prvok. Práve táto téma zaujala aj autora tejto knihy a venuje sa jej v dvoj novele Buď požehnaná a Človeče, nezlosť sa! Prvá novela je vlastne denníkom mladej slobodnej matky, ktorá v špeciálnom ústave, kde slobodné matky čakajú na pôrod, sa pripravuje na narodenie a spolu so svojimi "spolutrpiteľkami", rovnako postihnutými mladými ženami, sa rozhoduje, či si dieťa ponechá, alebo bude súhlasiť s adopciou. Elena sa rozhodne pre svojho syna napriek tomu, že ju rodičia odvrhli a otec dieťaťa sa spočiatku k nemu nepriznáva. Druhá novela je akýmsi pokračovaním predošlej novely, už sa venuje deťom v detskom ústave, ktoré nepoznajú svoje matky, ale nesmierne túžia po ich pohladení, alebo hoci aj po bitke, len ich chcú spoznať, žiť s nimi a popri nich.
Ilustr. na front. Spoluvyd. Lidové nakladatelství, Mladá fronta a Naše vojsko, Praha.
Keywords: Spoločenské romány