Desať rokov medzi šimpanzami - Goodall, Jane van Lawick (Obzor, 1976)
V tejto publikácii autorka opisuje začiatky výskumu šimpanzov v africkej džungli, opisuje prírodu, ich prostredie, postupné zblíženie a publikuje tu prekvapujúce objavy.