Diabol v tele - Radiguet, Raymond (Záhrada, 1967)
Klasický francúzsky psychologický román, ktorý napísal 18-ročný autor (zomrel ako 20-ročný). Výpoveď mladého človeka žijúceho na začiatku 20. storočia, dospieva v búrlivých časoch, autor odhaľuje najtajnejšie myšlienky mladého chlapca a odkrýva pravú tvár vtedajšieho sveta. Ako protiklad ukrutnostiam 1. svet. vojny stavia lásku. Román bol aj úspešne sfilmovaný.