Dom a loď - Kron, Aleksandr (Štafeta, 1985)
Románová freska odohrávajúca sa za leningradskej blokády v prostredí malého kolektívu ponorky, ktorá sa chystá na bojovú plavbu a v dome starej leningradskej rodiny na Nábrežnej ulici. Konfliktom románu je boj dvoch životných koncepcií, ako ich stelesňuje na jednej strane nekompromisný, statočný, spravodlivý veliteľ ponorky Gorbunov a na druhej strane prefíkaný a egoistický Seľanin...