Dva roky prázdnin - Verne, Jules 1828-1905 (Knihy J. Verna, 1977)
Skupinka chlapcov za zvláštnych okolností stroskotá s loďou na neobývanom ostrove a tým sa pre nich začína úplne nový život. Každý deň prežívajú boj o prežitie. Pod vedením statočného Brianta a pyšného Doniphana zažívajú tie najnezvyčajnejšie príhody a nádherné priateľstvá. Tento boj o prežitie trvá dva roky.