Džamila - Ajtmatov, Čingiz (Čítanie študujúcej mládeže, 1979)
Je to príbeh Kirgizsky Džamily, ktorá počas vojny v neprítomnosti nemilovaného, surového muža odchádza s mlčanlivým, skromným DANIJAROM a tým poruší stáročné zákony podriadenosti žien. Autor romanticky nadnesene obhajuje lásku,ktorá pomáha ľuďom prežiť.