História Žiliny 9 Žilina v listinách 1208-1438 - Marsina, Richard (EDIS Žilina, 2008)
Najstarší písomný doklad na Žilinu je asi z roku 1208, no je isté, že kontinuitné dejiny Žiliny sa začínajú iste omnoho skôr, čo jednoznačne dokladajú okolnosti vyplývajúce z analýzy prvej, hoc aj stručnej správy o Žiline.
Keywords: Dejiny Slovenska; Žilina