Husiarik - Wassermann, Jakob (SPKK, 1986)
Román patrí medzi najúspešnejšie diela významného nemeckého spisovateľa z prelomu nášho storočia. Hlavnou postavou je mladý hudobník, ktorý po celý život zápasí s vlastným životným poslaním i s problémami v osobnom živote. Ožení sa s dcérou poisťovacieho inšpektora a po svadbe zistí, že miluje manželkinu mladšiu sestru. Pre tento jeho vzťah k obom ženám ho nazvú Husiarikom, podľa sochy muža na norimberskom námestí, ktorý drží pod pazuchou dve husi.