Chalúpka strýčka Toma - Stowe, Harriet Elizabeth Beecher (Mladé letá, 1973)
Známy román, ktorého dej sa odohráva Okolo r. 1850 na juhu Spojených štátov Amerických, rozpráva o krutosti otrokárstva, tiež o odvahe tých, ktorí sa snažili tento neľudský systém zmeniť. Pán Shelby je vážený pomerne zámožný Muž, ale vlastnou vinou sa dostane do dlhov. Jeho zmenka sa dostane do rúk otrokárovi, ktory chce situáciu vyriešiť kúpou niektorých Shelbyho otrokov. Vyberie si najcennejšieho otroka Toma, Malého Harryho, syna manželkinej komornej Elizy. Tom situácii prijíma pokorne, pretože chápe, že keď to nebude on, bude to niekto iny. Eliza odmieta vzdať svojho dieťaťa a v noci utečie. Tak sa román rozvetvuje na dve dejové línie. Cestu Elizy ďalších otrokov za slobodou a cestu Toma, ktorý s ďalšími podobne postihnutými čaká, kto sa stane jeho novým panom.