Idiot - Dostojevskij, Fiodor Michajlovič (Hviezdoslavova knižnica, 1973)
Po návrate z psychiatrického liečenia vo Švajčiarsku sa Myškin usiluje pochopiť konanie človeka, no odpoveďou mu je najčastejšie výsmech. Čoraz hlbšie je vťahovaný do zápasu vášní, až sa nakoniec stáva ich obeťou...