Jazdecká legenda - Vámoš, Gejza
Autor patrí k výrazným osobnostiam medzivojnovej slovenskej prózy. Kniha Jazdecká legenda je výber šiestich noviel. Novela Jazdecká legenda je humoristické rozprávanie o zážitkoch štyroch lekárov, ktorí počas vojenskej služby absolvujú polročný jazdecký výcvik. Príbeh je plný sarkastického humoru a neľútostnej satiry vojenských praktík. Kniha obsahuje aj výber ďalších autorových noviel (Editino očko, Moja malá Macka, Holčička, Maryla a Atómy Boha).