Kde sa stratil Boh-Štefan Hríb sa pýta troch pozoruhodných kňazov - Marek Orko Vácha . Karel Satoria . Tomáš Halík - Vácha, Marek Orko; Hríb, Štefan; Satoria, Karel; Halík, Tomáš (W Press, 2017)
de sa stratil Boh
Štefan Hríb sa pýta troch pozoruhodných kňazov Marek Orko Vácha . Karel Satoria . Tomáš Halík
Štefan Hríb viedol tri provokujúce rozhovory o Bohu a svete okolo nás. V tejto knihe nájdete prekvapujúce odpovede na otázky, ktoré položil inak, než sme zvyknutí. Aj preto je to dobrodružné čítanie.
ĽKde sa stratil Boh
Marek Vácha o tom, ako hľadať Boha v kráse prírody a jej zákonov, o Božom mlčaní a komunikácii s ním, a takisto o základnej otázke: Akého príbehu som súčasťou?
ĽBože, kde si?
Karel Satoria o tom, ako si uvedomil, že je schopný len zbožných fráz, a tak odišiel hľadať Boha do ticha trapistického kláštora, a tiež o svojom mystickom zážitku.
Ľ O islame a spoločnom Bohu
Tomáš Halík o tom, že treba mať odvahu hľadať pravdu aj v islame a iných náboženstvách a o hlbokej spiritualite, ktorá si vyžaduje zbaviť sa strachu z cudzieho.
Štefan Hríb o knihe: Tieto rozhovory sú to najhlbšie, čo som za posledné roky zažil. Marek Orko Vácha, Karel Satoria a Tomáš Halík vo mne dlho doznievali a všetci traja niečím jemne zahýbali. Ale pozor, nie je to intelektuálska kniha. Traja kňazi tu neodhaľujú svoje pevné názory, ale našu krehkú realitu. Preto mi nasvietili Boha trochu inak, než je to bežné v kostoloch či sekulárnych arénach. Je to iný Boh a aj iný svet, než na aký sme si zvykli. Je nádejnejší a omnoho krajší.
Editor Anton Vydra o knihe: Veľkou otázkou dejín dnes už nie je tá, či existuje, alebo neexistuje Boh. Buď veríte, alebo neveríte. Bodka. Ak nijakého Boha niet, potom môžeme za zlo vo svete viniť nanajvýš tak seba, svoje gény alebo zmätenú ľudskú prirodzenosť. No ak Boh existuje, prečo tak zaryto mlčí a skrýva sa pred našim hyperkritickým pohľadom? Prečo mlčí, keď v gumených člnoch zomierajú ľudia ľ a deti? Prečo mlčí, keď pri besnení teroristov vyhasínajú životy kresťanov aj moslimov ľ a detí? Prečo mlčí, keď veľké mocnosti hazardujú s osudmi mnohých ľ aj detí? A vôbec, čo znamená, že Boh mlčí? Kam sa podel, keď ho tak zúfalo potrebujeme? Prečo sa neozýva, keď k nemu v tých bezvýchodiskových situáciách so stiahnutým hrdlom voláme? Azda to už ani nie je volanie, len pridusený šepot: Kde si?
Na tieto a podobné otázky odpovedajú traja ľudia, ktorí napriek všetkému veria v tajomnú reč Boha a naznačujú cestu, ako ju zachytiť aj v našom rozkývanom svete. Tomáš Halík, Karel Satoria a Marek Orko Vácha nie sú vlastníkmi pravdy, ale jej poctivými hľadačmi. Neboja sa klásť si otázky, ktoré znepokojujú aj ich samých. Neboja sa pýtať sa na skrytého Boha, lebo vedia, že už sama tá otázka je pre nich modlitbou.
Keywords: Duchovno; Ezoterika, duchovné náuky; Náboženská literatúra