Kliatba : historický romantický obraz zo začiatku 19.str - Vansová, Terézia (Tatran, 1968)
Historický romantický obraz zo začiatku XIX. storočia. Ústredná postava tohto \"krvavého\" historického obrazu, zvrhlík, neľútostný a priam perverzný vrah Ľudovít Fekete, ktorý sa votrie do najlepšej zvolensko-bystrickej rodiny Veselovskovcov, ožení sa s ich prekrásnou dcérou Faninkou, ktorú beštiálne zavraždí, dostane sa na galeje a napokon pomätený hynie ako najbiednejší žobrák. Okolo neho krúti sa Vansovej román, jeho ako dieťa doby a spoločnosti, vykresľuje v napínavých a hrôzostrašných situáciách a súčasne cez neho obžalúva mravy a nespravodlivosť tých čias. Stupňovanie hrôzy, bezcitnosť a diabolstvo tohto bezohľadného pánika, zbesilosť jeho činov - to všetko je písané s takou presvedčivosťou, že knihu prečíta najnenáročnejší i najnáročnejší čitateľ na dúšok. Každý si v nej nájde kvality pre seba.