Krajina vôd - Swift, Graham (Tvorba národov, 1988)
Autor skonštruoval svoje dielo na troch hlavných rovinách. Prvú tvoria osobné zážitky hrdinu Toma Cricka, podávané ako spomienky na mladosť, na roky dopsievania a prvé erotické zážitky s dcérou miestneho farmára ústiace v tragédiu zapríčinenú slabomyselnosťou jeho staršieho brata. V druhej rovine sa autor zamýšľa nad zmyslom dejín, nad ich výkladom a postojom človeka k nim. V tretej rovine je to fascinujúca a bohatá história Fens, ako sa odráža na osudoch dvoch rodín, sedliackej a podnikateľskej..