Krásne trosky - Walter, Jess (AKTUELL Bratislava, 2014)
Román, ktorý uchvátil čitateľov v 28 krajinách sveta a patril v roku 2014 k najpredávanejším v USA.
Píše sa rok 1962. V ospalej rybárskej dedinke na pobreží Ligúrskeho mora žije mladý Talian Pasquale so svojou matkou a hašterivou tetou. Jediné, čo zdedil po otcovi, je chátrajúci hotel a azúrové oči, krásne ako more pod jeho hotelom. Sníva, že keď vybuduje pláž a tenisové ihrisko, turisti, najmä zámožní Američania, sa k nemu budú len tak hrnúť. Jedného dňa, vpláva do zátoky loď s krásnou americkou herečkou, ktorá je chorá a myslí si, že umiera. Pasquale unesený jej krásou sa všemožne stará o jej pohodlie. Dokonca sa vyberie aj do Ríma, kde sa práve nakrúca slávny film Kleopatra, aby donútil muža, ktorý ju opustil vrátiť sa k nej a postarať sa o ňu. S herečkou prichádza do Porto Vergogna iný život, svet zasľúbenej ďalekej Ameriky, a s ním aj večne pijúci Richard Burton. A o päťdesiat rokov neskôr, v Hollywoode, v srdci filmového priemyslu sa v štúdiu slávneho producenta Michaela Deana objaví starý Talian pátrajúci po tajomnej žene.
Jess Walter majstrovsky rozohráva životné osudy niekoľkých nezabudnuteľných postáv, ktorých osudy sa vzájomne prepletajú: romantický Pasquale, sklamaná herečka Dee Morayová, ktorá zanechá sľubne sa rozvíjajúcu filmovú kariéru, filmový producent, ktorý plastickými operáciami bojuje so starobou, jeho mladá asistentka, ktorá sa nevie zmieriť s úpadkom filmovej tvorby, vojnový veterán, ktorý v Taliansku píše neexistujúci román alebo samotný Richard Burton, ktorý často zahorel vášňou k filmovým hviezdičkám a potom ich opúšťa. Cesta za snami mnohých týchto postáv ich obrala o všetky ilúzie až na konci života zostali z nich len "krásne trosky".
Jess Walter patrí medzi popredných súčasných amerických spisovateľov. Jeho dielo bolo preložené do 28 jazykov a získalo viacero ocenení kritiky aj uznanie čitateľov. Je držiteľom Pulitzerovej ceny a dva razy bol nominovaný na Národnú cenu.
Keywords: Spoločenský román