Ľudská smrteľnosť - Porterová, Katherine Anne (Nová komorná knižnica, 1966)
Trojnovela, ktorá rozpráva vlastne dva príbehy : detstvo a dospievanie mladého dievčaťa Mirandy v atmosfére patriarchálnych rodinných vzťahov na prelome storočia v kraji "silných chlapov" a silných náruživostí, a na tomto pozadí sa dozvedáme históriu jej krásnej tety Amy, ktorú každý miloval, ktorá rada žila a bola veselá, a ktorá zomrela za záhadných okolností krátko po svadbe...