Majster šarkanov - Hosseini, Khaled; Hollá, Danica; Fabianová, Viera (Ikar Bratislava, 2008)
Amir žije v exile, tisíce kilometrov vzdialený od rodného Afganistanu. Vo svojom rozprávaní spomína na Hasana, sluhu a verného priateľa, s ktorým ho spájalo takmer bratské puto. Hoci boli vychovávaní v jednom dome, delila ich neprekonateľná spoločenská priepasť vtedajšieho Kábulu. Amir bol chlapec z bohatej rodiny, Hasan zas patril k nenávidenej hazarskej menšine. Ich nezvyčajne silný vzťah sa naruší po tom, čo Amir po vyhratých pretekoch šarkanov zbabelo zradí Hasana. Vstup sovietskych vojsk na územie Afganistanu, ale i vzájomné bratovražedné boje prinútia Amirovu rodinu emigrovať do Kalifornie a Amirovi sa na čas podarí uniknúť výčitkám svedomia. V Amerike sa po ťažkých začiatkoch napokon presadí ako úspešný spisovateľ, ale minulosť ho stále prenasleduje. V jeho vlasti však ešte stále žije človek, ktorý pozná spôsob, ako sa stať zasa dobrýmů
Keywords: OSUDY -- SPOMIENKY NA AFGANISTAN