Most do mesta : Román o zrýchlení dejín - Hronský, Roman Kalinský (Matica slovenská, 2015)
Precízne koncipovaný a bohato zaľudnený román syntetizuje na pozadí zlomových historických pohybov dramatické príbehy fiktívnych postáv, ako aj v tej dobe reálne žijúcich osôb. Je imaginatívnou sondou do podhubia veľkých dejinných udalostí. Dej sa odohráva na území Bratislavy a blízkeho okolia v časovom rozpätí od 31. decembra 1918 do 1. septembra 1919. Zlomové dejinné udalosti so sebou nesú ľudské drámy a tragédie, v ktorých sa odhaľujú charaktery i protirečivosť a mnohorakosť osobných situácií, postojov, hodnôt.