Nedaj ma smrti - Cusack, Dymphna; Kýška, Štefan; Mydlo, Svetozár (Bratislava Mladé letá, 1992)
Nedaj ma smrti je romantický povojnový román so sociálnou témou. Tragický príbeh lásky zaujme predovšetkým mladú čitateľskú verejnosť. Hlavným hrdinom je Bart, demobilizovaný vojak, ktorý prežil všetky hrôzy vojny a nevie si nájsť miesto v pokojnom občianskom živote. Neverí ľuďom, neverí v lásku ako stály cit, neverí, že je už koniec strašnej vojny, ktorá sa viac nebude opakovať, a žije len tomu, čo deň prináša, kým nevkročí do jeho života Jana, ľúbiaca Barta oddane, úprimne, s celým zápalom a hĺbkou prvej lásky
Ilustr. na tit. liste
Keywords: ROMAN