Neznámy vojak - Rybakov, Anatolij (Máj, 1974)
Pri stavbe cesty narazí brigáda na hrob neznámeho vojaka. Neúspešný vysokoškolák Serioža, ktorý teraz pracuje na stavbe, podujme sa zistiť jeho totožnosť. Hľadá meno neznámeho vojaka a zároveň hľadá a nachádza zmysel vlastného života, uvedomuje si vyššie mravné a ľudské hodnoty. Skvelý pozorovaní talent a zmysel pre humor mu umožnia vykresliť živý a plastický obraz krajiny, ľudí a pomerov. Do tohto súčasného rozprávania je majstrovsky vpletený tragický príbeh piatich vojakov z čias Veľkej vlasteneckej vojny.