Oceán na konci ulice - Gaiman, Neil; Frank, Patrick (Slovart Bratislava, 2014)
Diela Neila Gaimana patria v súčasnosti v Spojených štátoch amerických medzi najčítanejšie. Dôvod je známy. Gaiman je totiž originálny rozprávač príbehov. Slovenskí čitatelia sa o jeho talente už mohli presvedčiť pri rozsiahlom románe Americkí bohovia. Lásku k príbehu autor potvrdil aj uvedením novej knihy. Uviedol ju, ako inak, príbehom.
Jedného dňa, keď bol Neil Gaiman sám doma, jeho manželka práve niekde koncertovala, rozhodol sa, že si skráti čakanie a napíše pre ňu poviedku. Postupne však z poviedky vznikol román Oceán na konci ulice, v ktorom sa hlavný hrdina chystá na pohreb a vracia sa na miesta svojho detstva. Voľné chvíle pochmúrneho dňa vypĺňa potulkami po bývalom detskom kráľovstve. Vyberie sa až na samý koniec svojej ulice, kde ešte stále stojí farma Hempstockovcov, a stretne sa so starou pani Hempstockovou, matkou svojej kamarátky z detstva Lettie Hempstockovej, dá si čaj a odíde k jazierku s kačkami, ktorému Lettie hovorila oceán...
Keywords: Beletria pre dospelých; Sci-fi, fantasy