Odplata - Grisham, John; Redlingerová, Alena (IKAR Bratislava, 2019)
Píše sa rok 1946. Vojnový hrdina a vážený farmár Pete Banning zastrelí rovnako rešpektovaného a obľúbeného metodistického kazateľa Dextera Bella. Napriek snahe rodinného právnika odmieta svoj čin vysvetliť. Naliehanie nezaberá, jeho reakcia je stále rovnaká: "Nemám čo povedať."
Pete Banning patrí k veteránom, ktorí počas druhej svetovej vojny na Filipínach prežili neslávne známy Bataansky pochod smrti. Viac ako sedemdesiattisíc vojakov vtedy prinútili kráčať v horúčave celé dni bez jedla a vody, čo si vyžiadalo tisíce obetí. Ostatných čakalo niekoľkoročné peklo v japonskom zajateckom tábore.
Petov syn Joel sa s následkami otcovho mlčania nedokáže zmieriť a pátra po motíve nezmyselného činu. Napokon sa rozuzlenia dočká. A je viac než prekvapivé.
Autor sa v najnovšom románe vracia do fiktívneho mesta Clanton v okrese Ford, dejiska viacerých svojich diel ľ Kedy zabiť, Zoznam, Sudca, Mississippské poviedky, Platanový rad.
Keywords: Krimi, detektívky