Operácia Banány - Walliams, David (SLOVART, 2022)
Musí pred bombardovaním počas druhej svetovej vojny zachrániť opice. Ako to? V roku 1940 je totiž Veľká Británia vo vojne s nacistickým Nemeckom. Jedenásťročný Erik trávi najviac času v londýnskej zoo, kde žije zviera, ktoré je preňho veľmi dôležité - gorila Getrúda. Erik ju chce ochrániť pred bombovými útokmi, a tak sa so svojím strýkom Sidom, ošetrovateľom v zoo, rozhodne s Gertrúdou utiecť. Ukrývajú sa pri mori a úplnou náhodou sa im podarí odhaliť tajný plán nepriateľských vojakov...