Orol krúži nad dolinou.. - Nosov, Jevgenij; Lehutová, Dana; Kopřiva, Milan; Michaláč, Jozef; Vojtášek, Alexej; Lehuta, Emil (Bratislava Tatran, 1980)
Kniha sleduje iba kratučký časový úsek jediného života, jedinej rodiny, jediného rodu v jedinej dedine, vo chvíli, keď nečakaný výbuch vojny razom zdramatizuje a premení stupnicu všetkých hodnôt. A tento strašný fakt vojny, predtucha smrti, znamená nový pohľad na cenu života. Majstrovská analýza najprostejších vecí prostého života ožíva pod prenikavým drobnohľadom a ukáže neopakovateľný svet človeka, akých sú milióny. Áno je to Hronský súčasnej sovietskej prózy, pretože Kasian, jeho hrdina, je svojím postavením uprostred veľkého sveta ruský Jozef Mak. Autor Kasiana je z generácie, ktorú neovplyvnila len veľká ruská a sovietská próza. Ale jej vnímanie sveta azda ešte očividnejšie formovala revolučná kinematografia a film vôbec.
Ilustr. na predsádkach.
Keywords: Spoločenské romány; Vojnové romány