Pan Tau a tisíc zázrakov - Hofman, Ota (Klub mladých čitateľov, 1985)
PAN TAU je malý panáčik s klobúkom a dáždnikom , ktorý vie splniť každé detské želanie . Ale PAN TAU je tiež pán s klobúkom a dáždnikom , ktorý nikdy neprehovorí , ale predsa rozumie detským ( a nielen detským ) snom a dovedie ich premeniť na skutočnosť . Je na nerozoznanie podobný svojmu malému neživému dvojníkovi a vie byť , ako hovoria deti , chvíľu malý a chvíľu veľký " . Ale PAN TAU je predovšetkým zhmotnením snov z detstva , ktoré v sebe po celý život nosia aj mnohí dospelí .