Pan Tau a tisíc zázrakov - Hofman, Ota; Slobodníková, Kveta; Cipár, Miroslav; Blažo, Pavol (Bratislava Mladé letá, 1985)
PAN TAU je malý panáčik s klobúkom a dáždnikom , ktorý vie splniť každé detské želanie . Ale PAN TAU je tiež pán s klobúkom a dáždnikom , ktorý nikdy neprehovorí , ale predsa rozumie detským ( a nielen detským ) snom a dovedie ich premeniť na skutočnosť . Je na nerozoznanie podobný svojmu malému neživému dvojníkovi a vie byť , ako hovoria deti , chvíľu malý a chvíľu veľký " . Ale PAN TAU je predovšetkým zhmotnením snov z detstva , ktoré v sebe po celý život nosia aj mnohí dospelí .
Postavička pána s klobúkom sa stala vďaka filmovému a televíznemu seriálu režiséra Jindřicha Poláka známou a obľúbenou nielen u nás , ale aj v mnohých ďalších krajinách , filmy zožali oficiálne uznanie vážnych " porôt , ale hlavne spontánne nadšenie a ocenenie tých , ktorým boli určené - mladých divákov . ich snom a túžbam je PAN TAU osobitne blízky a oni tiež dobre rozumejú jeho reči bez slov .
Teraz dostávajú naši čitatelia už po štvrtej knižnej podobu príbehu PÁNA TAU , ktorú pre nich napísal autor námetu a scenára , spisovateľ Ota Hofman . Snáď budú na prvý pohľad prekvapení , PAN TAU je trochu iný , než ako ho poznajú z televízie alebo filmu , prežíva aj iné príbehy . Všetko začína ako v správnej detektívke : pátraním po záhadnom mužovi s klobúkom . A toto detektívne pátranie sprevádza známu postavu celou knižkou . Nájde teda o obyčajný prepis filmu , ale o samostatný , pútavý a napínavý príbeh . Iste si ho prečítajú radi tí , ktorí aspoň niektorý z radu filmov o PANU TAU videli , ale aj tí , ktorí sa s postavou pána s klobúkom stretávajú prvýkrát . Knižka zaujme čitateľa hneď od prvej stránky a veríme , že s rovnakým zaujatím budú čítať až do konca . Mladí aj tí o niečo starší . PAN TAU je čoskoro presvedčia , že tisíc zázrakov sa dá prežiť aj nad knižkou .
Rozlož. ilustr. tit. list. Ilustr. na predsádkach. Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: deti a mládež -- sci fi; Beletria nad 10 rokov