Päť storočí Tajnej vojny - Čerňak, Jefim Borisovič; Lehotský, Vladimír (Pravda Bratislava, 1975)
Kniha obsahuje v sedemdesiatich ôsmich zaujímavých a dramatických príbehoch posledných piatich storočí tajnej vojny defilujú tu pred čitateľom slávni i menej známi vyzvedači, úspešní špióni, ktorí si získali slávu, obdiv i majetok, ale aj tí, čo prišli o život, špecialisti, pracujúci na základe vedeckých metód i hazardéri, predajní a bezohľadní ničomníci v cudzom žolde i zanietení a presvedčení vlastenci a bojovníci proti neprávosti.
Keywords: Historický román pre mládež; Beletria nad 10 rokov