Päť týždňov v balóne - Verne, Jules 1828-1905 (Knihy J. Verna, 1975)
Sangvinický doktor s jeho skeptickým škótskym priateľom Kennedym a verným sluhom Joeom prejsť svojim originálnym balónom väčšiu časť Afriky a tým potvrdiť, prebádať a zhrnúť prieskumy Afriky od predchádzajúcich cestovateľov. Z Anglicka ich odvezie loď cez Mys dobre nádeje na Zanzibar. Koniec trasy v Afrike bude niekde v juhozápadnej Sahare.