Podhorská dedina : Poviedky zo života vidieckeho ľudu - Němcová, Božena (Klub mladých čitateľov, 1980)
Dej románu Podhorská dedina je zasadený do krásneho rázovitého kraja v okolí Domažlíc, kam sa na ceste za prácou dostali aj slovenskí drotári Mišo a Jano. Romantický sentimentálny príbeh zaujme určite aj dnešných mladých čitateľov a najmä čitateľky opravdivosťou a vrúcnosťou citu i neprikrášlenou drsnosťou skutočného života a prudkosťou vášní.