Posledné štyri istoty : [pokračovanie svetového bestselleru Ľavá ruka Boha] - Hoffman, Paul (Ikar, 2011)
V druhom diele trilógie Paula Hoffmana trpí hlavný hrdina Thomas Cale pocitom roztrpčenia po tom, čo ho zradila láska jeho života, a zahráva sa s čoraz lákavejšou predstavou vyhladenia ľudstva. V sprievode majstra Bosca sa vracia do útulku, kde už ni e je chovancom, ale obávaným a uctievaným stelesnením Božieho hnevu. Bosco mu vysvetľuje, že ľudský rod je skrz-naskrz prehnitý, a preto ho treba zničiť a pripraviť svet na príchod dokonalejšej bytosti. No najskôr treba poraziť odporcov a uchvátiť mo c v srdci cirkvi spasiteľov. Cesty Caleových priateľov sa rozchádzajú. Kleist sa stáva členom zvláštneho horského klanu zbabelých zlodejov. IdrisPukke odchádza do Španielskeho Leedsu, kde našli útočisko zvyšky rozprášených Materazziovcov. Henri Zahml ievač sa ako jediný rozhodne vyhľadať Calea a zapojí sa do boja proti kacírom. Henri priateľa presviedča, že stále má dôvod žiť. Podarí sa mu to skôr, než bude neskoro?