Povesti o slovneských hradoch - Moravčík,Štefan (Matica slovenská Matin, 2010)
Pod čarovným prútikom vynikajúceho rozprávača ožívajú opustené hradné múry. Podivné zvuky sa nesú zo starých mučiarní a hladomorní, vŕzgajú pánty zabudnutých truhlíc v katakombách, biele panie tancujúcich na cimburiach...
Štefan Moravčík ľ mág slovných hier, vynikajúci znalec histórie ľ ponúka originálne spracovanie tradičnej veľkej témy: bohatej, rozvetvenej mytológie slovenských hradov. V abecednom poradí od banskoštiavnického Starého hradu až po zvolenský Pustý hrad vás zavedie na 54 najznámejších hradov a zámkov Slovenska a vyrozpráva vám ich najneuveriteľnejšie príbehy. Navštívite miesta, na ktorých sa písali rušné dejiny našej krajiny, nazriete do tajuplných komnát, ktoré pamätajú lesk i biedu svojich obyvateľov, lásku i zradu, očarujúce bály i temnú pavučinu intríg...
Keywords: Beletria nad 10 rokov; Povesti; Dejiny; Poézia