Psohlavci : Historický obraz. Písané roku 1883-1884 - Jirásek, Alois (Klub mladých čitateľov, 1978)
Román o histórii statočných chodských dedinčanov, ktorí v ??17. stor bojovali za svoje historické práva, sociálna spravodlivosť a národnú slobodu.