Psohlavci Historický obraz. Písané roku 1883-1884 - Jirásek, Alois; Šmatláková, Elena; Turčány, Viliam 1928-; Truhlář, Břetislav; Aleš, Mikoláš 1852-1913; Chytilíková, Kveta; Šmatláková, Elena (Bratislava Mladé letá, 1978)
Román o histórii statočných chodských dedinčanov, ktorí v ??17. stor bojovali za svoje historické práva, sociálna spravodlivosť a národnú slobodu.
Najvýraznejšia sú postavy nemeckého šľachtica Lammingera, krutého utláčateľa poddaných a osobnosť revolučného bojovníka Jana Sladkého-Koziny, obhajca a hovorcu ľudu, ktorý svoje presvedčenie zaplatil životom.
Ilustr. na front. Predsádky. Schválené ako mimočítanková lit. pre 7. ročník ZDŠ.
Keywords: mládež -- historický román; Beletria nad 10 rokov