Reportáž spod šibenice Vo väzení gestapa na Pankráci na jar 1943 - Fučík, Július; Ondrejov, Ľudo; Poliak, Ján; Šulc, Dušan; Fučíková, Gusta (Bratislava Mladé letá, 1981)
Toto dielo bolo písané autorom, keď bol vo väzení, jeho žena ho hľadala no neskoro, bol už totáž popravený. Dozvedela sa však o listoch, ktoré si od dozorcu zobrala a vzniká táto kniha. Toto vydanie je však ešte doplnené ďalším lístkom rukopisu Juliusa Fučíka z väzenia, ktorý sa našiel až na jar roku 1946.
Fot. na front. Mimočítanková literatúra pre 8. roč. ZŠ. Vysvetl. Zozn. vyobrazení.
Keywords: životopisny román pre mládež; Beletria nad 10 rokov