Roald Amundsen - Jakovlev, Aleksandr (Klub mladých čitateľov, 1969)
Pútavý životný príbeh muža, ktorý si ako polárny cestovateľ a bádateľ získal svetovú popularitu. Jakovlev líči, ako Amundsen už v chlapčenskom veku túžil stať sa nasledovníkom objaviteľov Franklina, Nansena a iných a ako sa cieľavedome na túto dráhu pripravoval. V knihe sú popísané všetky Amundsenovu cesty do severných polárnych končín, jeho dosiahnutie južného pólu a udalosti, predchádzajúce jeho hrdinskému skonu pri záchrannom letu na pomoc Nobelovom expedíciu v r 1928