Robinzoni vesmíru - Běhounek, František (Klub mladých čitateľov, 1974)
Na Akci L velice volně navazuje román Robinsoni vesmíru (SNDK 1958). Země je zde ohrožena srážkou s kometou. Ke kometě je vyslána kosmická loď, aby zde odpálila nálož a těleso vychýlila z dráhy. Loď však na kometě ztroskotá. Podaří se zabránit srážce se Zemí, ale posádka lodi se bezmocně vzdaluje od naší planety. Naštěstí se minou s Halleyovou kometou letící v opačném směru, přesednou na ni a spolu s ní se vrátí k Zemi. Akce L a Robinsoni vesmíru byly ve své době cenným přínosem do vývoje české SF a dodnes patří mezi stále čtenou SF klasiku.