Rovina Tortilla - Steinbeck, John; Majerčíková, Miroslava; Meisner, Jan (Bratislava Tatran, 1975)
Steinbeckova Rovina Tortilla je súborom sedemnástich veselovážnych epizód, z ktorých každá dá sa čítať aj osve, no až poznanie všetkých odhaľuje vnútornú súvislosť, ktorá ozrejmuje autorov zámer. V strede voľne pospájaných kapitol románu stojí Danny, ktorý po návrate z vojny stáva sa dedičom dvoch domčekov na Rovine Tortilla, ktoré mu zanechal starý otec. Okolo Dannyho postavy autor rozvíja hlavný dej, plný komických i veselých príhod.
Keywords: dobrodružný román