Ruže a trón 2. - Huršovský, Ján (Epocha, 1969)
Historický dvojzväzkový román slovenského autora. Hlavnou postavou je následník trónu František Ferdinand. Zoznámite sa s ním v bratislavskej vieche, potom v paláci, kam podľa presvedčenia arcikniežacích manželov chodil kvôli ich dcére Mary. V skutočnosti ho priťahovala dvorná dáma, česká šľachtičná Žofia Chotková. Po vypuknutí tohto škandálu sa odvíja dráma medzi ním a cisárom Františkom Jozefom ...