Sestry-blížence : Povesti . 2 - Horák, Jozef (Vybrané spisy Jozefa Horáka, 1981)
Autorove povesti sú svojráznou pútavou a dramatickou kronikou Slovenska. V tejto publikácií nás autor prevedie trošku symbolicky ľ najmä v prvej časti ľ od Dunaja k Tatrám. Na pozadí príbehu tradovaného ľuďom odovzdá nám vedomosti o živote poddaných a pánov, hradov i podhradí, miest i vzdialených osádok. Od povesti, ktorá sa viaže k devínskemu bralu, pod ktorým sa ako "Sestry ľ blížence" stekajú rieky Dunaj a Morava, prejdeme takmer celým Slovenskom. Ako "Keramický zlatý človek" objavíme zlatonosnú lúku, navštívime "Beckov hrad" i "Tatranské plesá", v "Žiare kalicha" pred nami ožijú bratrícke tábory v okolí Trnavy a Bratislavy, očarí nás príbeh Omara a Fatimy, na ktorý dodnes upomína trenčianska "Studňa lásky", a nadchne vôľa zvonolejárskeho tovariša Egida vytvoriť dielo, na aké len jeho um a sila stačí. Ale v okamihu, keď "Lednacké zvony" zaznamenajú vznešene i smutno, uvedomíme si zároveň, ako sa časy zmenili. Pre čitateľov od 9 rokov.